Moi! Olen Tomi, 26, ja tämä on treeniblogini. Jotkut kuulemma treenaavat peppuaan kesäkuntoon, minä taas lämmittelen mieltäni ensi talvea silmällä pitäen. Tämä blogi ei sisällä kyynisyyttä, halpaa ironiaa tai naljailua.
Tosi kiva on kiva, tosissaan.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Fanikansio nro 002

Hurahdin Malcolm Gladwelliin.


Luin eilen loppuun hänen kirjoittamansa kirjan Blink: The Power of Thinking Without Thinking (suom. Välähdys), joka käsittelee ymmärrettävässä (ts. populaaritieteen) muodossa alitajuista päättelyä ja ratkaisuntekemistä.

Journalisti Gladwell osaa kertoa vähän hankalista ja monella tapaa isoista asioista luettavalla ja helposti lähestyttävällä tavalla. Hän käyttää paljon oikeita tilanteita esimerkkeinä ja puhuu tieteen saavutuksista tieteentekijöiden kautta. Tällä tekniikalla monimutkaisiin aiheisiin tuodaan inhimillinen kulma ja tarinallinen elementti. Gladwell on selkeästi journalistioppaansa lukenut.

Jotta saisitte käsityksen Gladwellin tyylistä, katsokaa tämä video, jossa hän puhuu pastakastikkeesta:


Lukemani Blink on suurin piirtein samanlaista tekstiä. Siis kirjan verran erilaisia anekdootteja, jotka sidotaan toisiinsa kiinnostavalla tavalla. Ja vieläpä niin, että kirjasta nousee selkeä kokonaiskuva yhdestä inhimillisen kokemuksen osa-alueesta, jota ei ehkä ollut tullut hirveästi ajateltua. Yksinkertaisesta ja yksittäisestä yleiseen, viihdyttävästi.

Lukupinkkani päällimmäiseksi nousivatkin saman tien Gladwellin kaksi muuta kirjaa, The Tipping Point ja Outliers.

Koska Malcolm Gladwell on journalistina kirjoittanut paljon, ei tuoreen fanin tarvitse tyytyä vain näiden kolmen kirjan lukemiseen. Gladwell on siis toiminut The New Yorker -lehden avustajana vuodesta 1996. Ensin ryhdyin kaivamaan hänen tekstejään lehden mahtavasta arkistosta, mutta näköjään Gladwell on sivuillaan julkaissut jokaikisen kirjoittamistaan New Yorker -teksteistä. Siistiä!

Olen lukenut näistä vasta muutaman, mutta jo nyt voisin suositella ainakin sosiaalista mediaa ja kansannousuja käsittelevää kirjoitusta ja tekstiä keksintöjen syntymisestä. Tai vaikka parhaan mahdollisen työntekijän löytämisen ongelmaa käsittelevää esseetä. Jos nämä kiinnostavat, löytyy listasta varmasti muutakin mielenkiintoista luettavaa.

Minä tiedän jo nyt, että tulen viettämään Gladwellin parissa paljon aikaa.




P.S. The New Yorker -lehden arkistosta löytyy muutakin mahtavaa tavaraa, niin tuoretta kuin vanhaakin. Lehteä on julkaistu 1920-luvulta asti (melkein sata vuotta!) ja se näkyy arkistossa. Yhtenä helmenä voisi mainita Truman Capoten tekemän Marlon Brando -haastattelun vuodelta 1957! Aikamoista.

Sinne vaan selailemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...