Moi! Olen Tomi, 26, ja tämä on treeniblogini. Jotkut kuulemma treenaavat peppuaan kesäkuntoon, minä taas lämmittelen mieltäni ensi talvea silmällä pitäen. Tämä blogi ei sisällä kyynisyyttä, halpaa ironiaa tai naljailua.
Tosi kiva on kiva, tosissaan.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Vanhat Imaget



En koskaan oikein ole lukenut Imagea. Olen kyllä tiennyt, että se on laadukas lehti, mutta en ole ikinä hakeutunut sen pariin.
 
Tykkään lukea. Pidän Kuukausiliitteestä, Bassosta, Parnassosta. Pitkistä lukujutuista. Aikakauslehtijournalismi on parhaimmillaan todella hieno juttu. Suomessa sitä tekee hyvin muutama lehti. HS:n Kuukausiliite. Nuori Voima. Image.

Asun tämän kevään, helmikuusta heinäkuuhun, tuttuni asunnossa, sen aikaa kun hän on vaihto-opiskelijana Grenadassa. Asunto on täynnä kaikenlaista outoa tavaraa, joiden kaikkien tarkoitusta tai merkitystä en ole vielä selvittänyt. Mirja on myös kova lukemaan, hänen kirjahyllystään olen mm. lukenut Antti Nylénin ensimmäisen esseekokoelman.

Hänellä on lisäksi läjä vanhoja Imageja. Olen lukenut pari vuosikertaa reilussa kahdessa kuukaudessa. Minulla alkaa olla hyvä käsitys siitä, minkälainen lehti Image on.

On ollut mielenkiintoista huomata, mikä aikakauslehdessä kestää aikaa ja mikä taas ei. Alkupuolen lehdestä voi selailla nopeasti läpi, siinä kun kerrotaan lyhyesti ajankohtaisista aiheista, mm. elokuvista. Tylsää. Ei analyysiä, pelkkiä tulitikkuaskin katsauksia siitä, mitä nyt (so. vuonna 2009) on tulossa teattereihin tai kauppoihin.

Imagen liha on pitkissä jutuissa. Odotetusti jutut Timo Soinista, sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta, läheisen kuolemasta, miehen itkusta ja kymmenistä muista aiheista ovat edelleen kiinnostavia. Toki nekin on sidottu aikaan: on syynsä sille, miksi lehdessä 6-7/2009 (joka on muuten kokonaisuutena paras tähän mennessä lukemani Image) kirjoitetaan lääkkeiden huumekäytöstä. Ajankohtaisuudestaan huolimatta tällaiset ilmiöjutut eivät vanhene kahdessa vuodessa, eivät ainakaan samalla tavalla kuin uusista levyistä kertovat pikkujutut.
 
Se minut kyllä yllätti, että kolumnit ovat samanlaista “skippaan melkein automaattisesti”-tavaraa kuin uutisetkin. Ehkä Imagen kolumnistit eivät ole kovinkaan kiinnostavia. Toisaalta Imagen kolumneissakin on usein kiinnekohtana ajankohtainen kirja, elokuva tai levy. Tekeeköhän niistä tylsiä ajankohtaisuus vai epäkiinnostava lähtökohta, tuore kulttuurituote?
 
Jos jonkinlaista zeitgeistia lehdistä hakee, nousee yksi teema ylitse muiden. Parin vuoden takaisissa Imageissa puhutaan todella paljon lamasta. Tuntuu vähän hassulta, että vain pari vuotta sitten taloudellinen taantuma läpäisi koko kulttuurin kentän ja kaiken diskurssin.

Onneksi olin silloin tiukasti opiskelumaailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...